Zeillessen op De Zuidwal

Jeugdzeilen bij De Zuidwal

Deze informatie is bestemd voor de jeugdleden en hun ouders van De Zuidwal. Ons doel als jeugdzeilcommissie is om kinderen op een ontspannen manier de basisprincipes van het zeilen te leren. Vooral de lol in het zeilen vinden wij een belangrijk aspect.

Tijdens de zeillessen worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. De vorderingsstaat omvat de eenvoudige basisvaardigheden, zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort. Bij weersomstandigheden waarbij het les geven niet veilig kan worden uitgevoerd, wordt er een alternatief programma ingezet. Dat kan zijn; een theorieles of knopen leren leggen.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar die nog nooit gezeild hebben of al enige ervaring hebben opgedaan. Zwemdiploma  A en B is verplicht.

Het programma:

We beginnen het zeilseizoen 2024, op zaterdag 9 maart met de zwembadles. Voor alle kinderen die mee doen of mee gaan doen met de zeillessen, starten we met de zwembadles in het Jaap van der Krol zwembad te Nijkerk. Tijdens deze les oefenen we met vaardigheden als; zwemmen met zwemvest, kleding en laarzen aan, omslaan met de Optimist, er weer inklimmen en behendigheidsspelletjes in het water. De uitnodiging en details van deze les worden gecommuniceerd via de ouder-app.

In de maand april worden de bootjes klaar gemaakt voor het zeilseizoen. Alle materialen liggen nu in de winteropslag. De bootjes worden die maand schoongemaakt en weer voorzien van beslag, zeil, giek en spriet.

Hulp van de ouders

Om alle activiteiten mogelijk te maken hebben we hulp van ouders nodig; niet alleen voor het lesgeven of begeleiden in de bijboten, maar ook om te helpen met het ophalen en weer opruimen van de materialen. De kinderen, zeker de starters, graag helpen bij het leren zelfstandig de boot op- en aftuigen.

Kleding: Zwemvesten

Alle deelnemers bij de zeillessen moeten een zwemvest dragen. Zonder zwemvest wordt er niet meegedaan aan de zeilles. Alle andere deelnemers op het water, dus ook de ouders die mee gaan het water op in de begeleidingsboot, dragen een zwemvest.

Op het water kan het fris zijn: zorg voor een goed (lang) wetsuit. Bij kouder weer kan er een extra regenjas overheen gedragen worden. Verder is het dragen van schoeisel wat tegen nattigheid kan ook een must. Dat kunnen o.a. zeillaarsjes of surfschoentjes zijn. We hebben 2e hands zeilkleding daar mag altijd gebruik van gemaakt worden. Graag ontvangen we ook zeilkleding die niet meer gebruikt wordt, zodat onze 2e hands kledingkast gevuld blijft.

Data zeillessen:

De zeillessen vinden plaats op de zaterdagochtend van 10:00 - 12:30 voor de midden- en de gevorderde groep.

Vanaf 12.30 uur tot 14.30 uur zijn de lessen voor de startende Spetters. 

Er zijn naast de openingsles in het Jaap van der Krol bad, 6 lessen voor de zomervakantie en 6 lessen na de zomervakantie. 

De data zijn:

- 9 maart 2024 opening seizoen met de zwembadles.

De zeillessen zijn op de volgende data:

25 mei

1,8,15,22,29 juni.

6 juli en 13 en15 juli. (zeilweekend nog onder voorbehoud)

Zomerstop

31 augustus

7,14,21,28 september. (Pamperrace en diploma uitreiking)

Zeilweekend:

Hierover later meer.

Pamperrace:

Voor de meeste jeugdzeilers is dit hun eerste heuse wedstrijd die door de wedstrijdcommissie van De Zuidwal wordt georganiseerd bij de afsluiting van het zeilseizoen. Alle jeugd van de Zuidwal mag aan deze race meedoen om de prachtige prijs te bemachtigen.

Indruk van de zeillessen


Agenda Jeugd

2024 Activiteit
1 juni
zaterdag (deel 2 / 13)
Jeugdzeilles
8 juni
zaterdag (deel 3 / 13)
Jeugdzeilles
15 juni
zaterdag (deel 4 / 13)
Jeugdzeilles
22 juni
zaterdag (deel 5 / 13)
Jeugdzeilles
29 juni
zaterdag (deel 6 / 13)
Jeugdzeilles

  Leden van de Jeugdzeilcommissie

Coördinator:

Tjitske Kedde

Begeleiders:

Hendrik van der Meer

Mark Wolters

Joost van Koot

Daniëlle de Wild

Sebastiaan Zuiddam

Lianne Kedde

Martijn Gerner

 

Technische dienst:

Piet Koudijs

 

 

 

 

Z&MV DE ZUIDWAL

logo-zuidwal-trans

ADRESGEGEVENS

Bezoekadres:
Hulckesteijn 4
3861 MZ NIJKERK

Correspondentieadres:
Postbus 220
3860 AE NIJKERK

BEL ONS

Clubhuis: 033 303 07 75

Havenmeester: 06-30422407